Wat doet een sustainpedaal precies?
Een sustainpedaal is een veelgebruikt accessoire voor digitale piano’s, keyboards en synthesizers. Wanneer je een toets indrukt op je keyboard en tegelijkertijd het sustainpedaal intrapt, blijft de toon klinken ook nadat je de toets loslaat. Dit geeft een vloeiendere overgang tussen noten en akkoorden, en maakt je spel expressiever. Bij een digitale piano simuleert het sustainpedaal de werking van het rechterpedaal op een akoestische piano.
De meeste sustainpedalen worden via een 1/4 inch jack aangesloten en werken met een simpel schakelsysteem dat de toon vasthoudt zolang het pedaal is ingedrukt. Hoewel sustainpedalen onderling vrij universeel zijn, kan de polariteit soms verschillen per merk. Let hier dus goed op bij de aankoop.
Wat doet een expressionpedaal?
Een expressionpedaal werkt heel anders dan een sustainpedaal. In plaats van een simpele aan/uit-functie, geeft een expressionpedaal een continu variabel signaal door. Je kunt het vergelijken met een volumeknop onder je voet. Het pedaal wordt vaak gebruikt om het volume, wah-effect, filterresonantie of andere parameter in real-time aan te passen tijdens het spelen, afhankelijk van de instelling in je synthesizer of effectapparaat.
Expressionpedalen worden verbonden via een TRS-kabel naar een speciale expression input op een keyboard, synthesizer of effectprocessor. Je moet meestal in de instellingen van je apparaat aangeven welke parameter het pedaal moet besturen.
Belangrijkste verschillen tussen sustain- en expressionpedalen
Werking van het pedaal
Een sustainpedaal functioneert als een eenvoudige schakelaar. Je trapt hem in en schakelt hiermee het sustain-effect aan. Daarentegen werkt een expressionpedaal op basis van doorlopende signalen, waarbij de stand van het pedaal invloed heeft op hoe sterk een parameter wordt aangestuurd.
Aansluitingen en compatibiliteit
Sustainpedalen gebruiken doorgaans een mono jack (TS) aansluiting, terwijl expressionpedalen meestal via een stereo jack (TRS) worden aangesloten. Hierdoor zijn ze technisch niet uitwisselbaar. Je kunt een sustainpedaal dus niet gebruiken als expressionpedaal en omgekeerd ook niet.
Toepassing in de praktijk
Een sustainpedaal wordt voornamelijk gebruikt door pianisten en toetsenisten om het spel meer expressie te geven. Het is essentieel voor legato-spel en voor een meer realistische pianoklank. Een expressionpedaal wordt vaker ingezet door live muzikanten die hun sound dynamisch willen aanpassen, bijvoorbeeld door het volume van een gitaar-effect of de intensiteit van een synthesizer geluid te regelen.
Welke kies je als muzikant?
De keuze tussen een sustain- of expressionpedaal hangt volledig af van je muzikale wensen en speelstijl. Speel je veel piano of digitale piano, dan is een sustainpedaal onmisbaar. Werk je daarentegen met synthesizers, effectpedalen of audio processors en wil je live parameters kunnen beïnvloeden, dan is een expressionpedaal de juiste keuze. Sommige muzikanten gebruiken zelfs beide pedalen naast elkaar voor ultieme controle over hun geluid.