Waarom muziek tijdens sporten?

Waarom muziek tijdens sporten?

Je ziet ze vast weleens voorbijlopen; hardlopers die muziek luisteren tijdens het sporten. Ook in de sportschool maken veel mensen gebruik van muziek tijdens hun oefeningen. Wat is de nu eigenlijk de reden dat zoveel mensen muziek luisteren tijdens het sporten? Wij hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet.

Je uithoudingsvermogen wordt vergroot

Door het luisteren van muziek, kun je jouw uithoudingsvermogen met wel vijftien procent vergroten. Muziek luisteren tijdens het sporten heeft namelijk een positief effect op de werking van je hersenen. Mentaal word je gestimuleerd door je favoriete muziek te luisteren tijdens het sporten. Muziek tussen de 120 en 140 beats per minuut zorgen voor een optimaal resultaat. Ook voor je prestaties zelf heeft muziek een positieve uitwerking. Denk hierbij aan het afleggen van een lange afstand zoals een halve marathon. Als je hiervoor traint, kan een mentaal steuntje in de rug hierbij absoluut helpen om juist die eenzame avonden door te komen dat je lange afstanden traint. Het komt dus ook nog eens je prestaties ten goede.

Betere concentratie

Als je muziek luistert tijdens het sporten, kun je in een bepaalde trance komen, waardoor je beter gaat presteren. Het brengt je in een bepaalde rust, waardoor je jezelf beter kunt concentreren op datgene waar je mee bezig bent. Geen stressgedachten over je werk of je studie en je maakt je ook geen zorgen over sociale kwesties waar je druk mee bent. Alleen jij, de muziek en sport. Je zult merken dat je een voorkeur zult hebben voor specifieke muziek tijdens verschillende sporten. Misschien vind je rustige, relaxte muziek fijn tijdens een stevige wandeling, maar luister je weer liever naar rockmuziek tijdens het spinnen.

Muziek doet je pijntjes en kwaaltjes vergeten

Muziek leidt af. Je kunt dus ook je hersenen wat misleiden door de aandacht te verleggen. Heb je tijdens het hardlopen steeds last van je bovenbeen? Maar heb je het idee dat dit meer in je hoofd zit? Probeer dan eens om met muziek op hard te lopen. Je zult merken dat de aandacht door je hersenen wordt verlegd naar die lekkere muziek in plaats van naar dat bovenbeen. Uiteraard moet je jezelf wel laten onderzoeken als dergelijke klachten aanhouden. Maar kleine pijntjes en kwaaltjes ga je gegarandeerd vergeten als je lekkere muziek draait tijdens het sporten.