Op gewicht blijven na een dieet? Lees eerst deze 5 tips!

Op gewicht blijven na een dieet? Lees eerst deze 5 tips!

Gezond afvallen is niet eenvoudig en op gewicht blijven na een dieet al helemaal niet! Het vereist wilskracht om voor een langere tijd een dieet vol te houden. Maar na het succesvol volgen van een dieet komt eigenlijk nog een grotere uitdaging: op gewicht blijven na dieet! Veel mensen lukt het niet om op gewicht te blijven na het afvallen. Dit komt voornamelijk doordat mensen na het dieet weer teruggaan naar hun oude leef- en eetpatroon. Het leef- en eetpatroon waaronder het overgewicht is ontstaan.. Hieronder vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij de volgende keer na het afvallen wél op gewicht blijft!

Ga niet compenseren

Doordat je een langere tijd een dieet hebt gevolgd, heb je een tijd geen lekkere dingen gehad. Nu het dieet is afgelopen betekent dit niet dat het tijd is om de schade in te halen. Let erop dat je niet belandt in eetbuien vol met chocolade, chips en frikadellen. Een keer iets lekkers eten is natuurlijk geen probleem maar om op gewicht te blijven na dieet zal je dit toch in de hand moeten houden.

Op gewicht blijven na dieet door gezond eten

Om op gewicht te blijven na een dieet is het essentieel om het eetpatroon van voor het dieet aan te passen! Hiermee heb je namelijk overgewicht gekregen. Terugkeren naar dat eetpatroon betekent dat het overgewicht weer zal gaan groeien, het jojo effect (bron: yellowfit.nl). Zorg dus voor gezonde en gebalanceerde maaltijden!

Op gewicht blijven na dieet door sporten

Sporten is de meest effectieve manier om op gewicht te blijven. Door te sporten verbrand je calorieën en verstevig je spieren. Hierdoor kun je je stofwisseling versnellen. Het is wel belangrijk dat je de sport leuk vind. De sportscholen hebben al donateurs genoeg! Ook als je de discipline mist om jezelf naar de sportschool te sturen, zoek dan een teamsport zodat je hierdoor een stok achter de deur hebt.

Meten is weten

Zorg ervoor dat je iedere week of 2 weken meet hoe de vetmassa ervoor staat. Het meten van de vetmassa kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met een huidplooimeter, vetpercentage of desnoods gewoon op de weegschaal. Als je merkt dat de vetmassa weer begint toe te nemen, neem dan actie. Kijk kritisch naar de afgelopen periode en verbeter de punten waarop het is misgegaan. Heb je te weinig gesport? Misschien iets te veel slechte dingen gegeten? Zodra je weer regelmatig gaat sporten of gezond eten dan zal je bij de volgende meting zien dat het zich weer rechttrekt. Voorkom hiermee dat de vetmassa stiekem oploopt en je weer op dieet moet.

Wees honger voor

Bij veel diëten mag maar een zeer beperkte hoeveelheid calorieën gegeten worden. Tijdens het dieet kon het dus voorkomen dat je veel honger had. Nu het dieet is afgelopen en je graag op gewicht wilt blijven is honger lijden niet de bedoeling. Zorg voor 3 gezonde maaltijden en 3 gezonde tussendoortjes. Een groot hongergevoel kan alleen maar leiden tot eetbuien waarbij je veel meer eet dan goed voor je is. Op deze manier kun je gemakkelijk op gewicht blijven na dieet!