Wat zijn de voordelen van meezingen met liedjes?

Wat zijn de voordelen van meezingen met liedjes?

Er zijn veel studies gedaan naar de voordelen van meezingen. Sommige van deze studies suggereren dat zingen mensen kan helpen dingen te onthouden, hun fysieke prestaties kan verbeteren en hen zelfs kan helpen beter te multitasken. Dat is nog niet alles: muziek blijkt ook nuttig te zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson.

In dit artikel bespreken we enkele veel voorkomende redenen waarom mensen zouden willen meezingen om hun leven te verbeteren.

Zingen versterkt het geheugen.

Zingen is een vorm van lichaamsbeweging die je kan helpen in vorm te komen en je gezondheid te verbeteren. Het helpt je ook dingen te onthouden.

Zangers hebben vaak een uitzonderlijk goed geheugen omdat ze zoveel teksten, noten en muzikale zinnen uit hun hoofd moeten leren. Liedjes zingen is een uitstekende manier om te ontspannen na een stressvolle dag op het werk of op school.

Luisteren naar muziek verbetert fysieke prestaties.

Naar muziek luisteren kan uw fysieke prestaties verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen die tijdens het sporten naar muziek luisteren fysiek fitter zijn dan mensen die dat niet doen.

In een onderzoek liepen hardlopers sneller en langer na het luisteren naar snelle muziek met een sterke beat dan wanneer ze luisterden naar langzame muziek of helemaal geen muziek. Een andere studie vond een soortgelijk effect toen proefpersonen gewichten optilden terwijl ze luisterden naar vrolijke liedjes van popsterren als Michael Jackson en Madonna.

Er zijn ook studies die aantonen hoe het luisteren naar muziek kan helpen om gemotiveerd te blijven tijdens zware trainingen of andere activiteiten: Een experiment testte bijvoorbeeld het effect van verschillende soorten achtergrondgeluiden op het vermogen van de deelnemers om in twintig minuten een bepaald aantal pull-ups te doen. Degenen wier routines werden begeleid door "snelle rockballads" konden meer pull-ups doen dan hun tegenhangers die naar klassieke of jazzmuziek luisterden - of helemaal geen achtergrondgeluid! Daarom zie je in de sportschool natuurlijk ook zoveel mensen met hun draadloze oordopjes sporten, natuurlijk!

Muziek kan mensen helpen effectiever te multitasken.

Het meest voor de hand liggende voordeel van meezingen is dat je daadwerkelijk kunt meezingen. Dit betekent dat je niet alleen passief luistert, maar actief deelneemt aan de muziek. En deze deelname blijkt mensen te helpen informatie beter te onthouden en zelfs hun prestaties op mentale taken te verbeteren.

In 2015 publiceerden onderzoekers een studie waaruit bleek dat wanneer mensen naar muziek luisterden terwijl ze andere dingen deden, ze minder snel werden afgeleid of hun focus op hun taak verloren. De auteurs concludeerden: "Deze bevindingen bieden extra ondersteuning voor eerder onderzoek dat gunstige effecten van muziek op cognitieve prestaties aantoont."

Muziek en zingen hebben gezondheidsvoordelen voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Muziek en zang kunnen mensen met Parkinson helpen woorden en teksten te onthouden, zich gelukkiger, meer ontspannen en zelfverzekerder te voelen en zelfs hun evenwicht te verbeteren.

Veel mensen denken dat Parkinson alleen het lichaam aantast - en dat is ook zo - maar wat velen niet weten is dat deze aandoening ook de geest aantast. Enkele veel voorkomende symptomen van Parkinson zijn geheugenverlies, depressie of angst, vermoeidheid of slaapstoornissen en problemen met helder denken (bekend als executieve disfunctie). Al deze symptomen houden verband met de hersenfunctie.

Als we meezingen met liedjes die we goed kennen - of het nu populaire liedjes uit onze kindertijd zijn of recente hits - activeren we andere delen van onze hersenen dan wanneer we alleen maar passief luisteren. Naast het feit dat zingen ons helpt woorden en teksten beter te onthouden (wat een uitdaging kan zijn voor mensen met Parkinson), verhoogt het de bloedtoevoer door het hele lichaam, inclusief gebieden zoals de rechter frontale kwab, die de motoriek controleert; dit verhoogt het energieniveau gedurende de dag!

Muziek kan een vorm van mindfulness zijn.

Mensen die meezingen met muziek blijken meer mindful te zijn, een beetje zoals sporten dat ook is. Uit een studie bleek dat mensen die naar liedjes luisterden terwijl ze een taak uitvoerden, beter gefocust waren dan degenen die niet naar muziek luisterden.

Zelfs als je niet meezingt, kan muziek je helpen aanwezig te blijven in het moment. Mensen die naar rustgevende muziek luisteren vertonen een verhoogde activiteit in hersengebieden die te maken hebben met emotieregulatie en zelfcontrole. Dit kan betekenen dat luisteren naar muziek je helpt je hoofd koel te houden wanneer je dat het meest nodig hebt (zoals in stressvolle situaties).

Sommige onderzoeken suggereren dat luisteren naar bepaalde soorten muziek angst- en depressiesymptomen kan helpen verminderen; andere studies hebben positieve effecten op stressvermindering gevonden voor mensen die lijden aan chronische pijn of aandoeningen zoals artritis of fibromyalgie.