3 redenen om muziek te luisteren

3 redenen om muziek te luisteren

Veel mensen luisteren regelmatig muziek. In de auto, tijdens werktijd of gewoon lekker thuis. Ook zie je veel mensen tijdens het sporten luisteren naar muziek. Ook als voorbereiding op een belangrijke gebeurtenis, zie je dat veel mensen muziek gebruiken om zich optimaal voor te bereiden. Muziek blijft een bijzonder fenomeen in ons leven, maar wat zijn nu de belangrijkste redenen om naar muziek te luisteren? Wij hebben de drie belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

Muziek luisteren maakt je brein scherper

Muziek zorgt ervoor dat je brein in goede conditie blijft. Het is niet voor niets dat veel ouderen naar muziek luisteren, hiermee trainen ze hun geheugen en blijven ze goed functioneren. Dat geldt ook voor kinderen; als zij veel muziek luisteren, scoren ze beter in oefeningen, waarbij het geheugen gebruikt moet worden. Muziek stimuleert een specifiek hersengebied, namelijk de hippocampus. Dit gebied houdt zich bezig met het langetermijngeheugen. Door dit gebied regelmatig te trainen, blijft je brein dus scherp!

Ontspannende werking van muziek

Als je een dag hard hebt gewerkt, is er niets zo fijn dan luisteren naar je favoriete muziek. Je hebt vast onderweg naar huis van je werk weleens iemand zien swingen in de auto. Soms kun je na een dag vol stress op kantoor jezelf al in een kwartiertje helemaal hervinden. Door gewoon je favoriete muziek op te zetten en te genieten. En dit moet je eigenlijk niet alleen doen als je een drukke dag hebt gehad, maar juist regelmatig. Want mensen die vaak naar muziek luisteren, zijn namelijk minder gestrest dan mensen die dit niet doen. Wie veel stress heeft, slaat ook gemakkelijker vet op en breekt meer spierweefsel af. Wie weinig stress heeft, doet dit dus niet. Meer muziek luisteren betekent meer ontspanning en hiermee dus een gezonder leven.

Beter slapen door luisteren naar muziek

Doordat muziek een ontspannende werking heeft, zul je ook beter slapen. Overdag ben je namelijk al een stuk relaxter als je regelmatig naar muziek luistert, waardoor je met minder prikkels de nacht in zult gaan. Je kunt je brein namelijk met muziek ontspannen, voordat je in slaap probeert te komen. Zeker als je muziek gaat luisteren voordat je gaat slapen, zul je merken dat je veel sneller de slaap kunt vatten. Alle negatieve gedachten die in bed voorbij zouden kunnen komen, zijn dan namelijk al verdwenen. Muziek zorgt ervoor dat je heerlijk kunt slapen en uitgerust wakker zult worden.