Waarom is vinyl terug zo populair aan ’t worden?

Waarom is vinyl terug zo populair aan ’t worden?

De belangrijkste aantrekkingskracht op de kopers is het analoge geluid dat het weerkaatst dat veel beter is dan zijn digitale tegenhanger. Bij vinyl zijn de muziek en zang veel dichter bij de echte deal, waardoor het een effect van superieure kwaliteit heeft. In het digitale audioformaat dat wordt gebruikt in Spotify of iTunes of MP3's, wordt de algehele geluidskwaliteit verminderd door lossy of gecomprimeerde bestanden om in het geheugen van je smartphone of de streamingplatforms te passen.

Diverse audiofielen

Het zal je verbazen dat de meeste mensen die geïnteresseerd zijn in het verwerven van langspeelplaten, millennials zijn. Degenen onder de 38 jaar zijn goed voor meer dan 70 procent van de markt die de albums koopt. Hun ouders, die vroeger vinylplaten bewaarden, hadden hun keuze voor cd's kunnen beïnvloeden. Niet te verslaan zijn de vinylverzamelaars die nooit echt gestopt zijn met hun hobby. Zevenentwintig procent van de kopers komt uit de leeftijdsgroep van 36 jaar en ouder. Voor hen verjongen het grijpen van oude vertrouwde liedjes hun jeugddagen.

Houd en bezit een vinyl

Fysiek vasthouden aan een album met het kunstzinnige hoesontwerp biedt een ander voordeel, vooral als het een LP is waar je al lang naar op zoek bent. Eindelijk heb je het in handen; het is van jou; jij bezit het. Vergelijk dat eens met gedownloade of gestreamde muziek, die alleen zal duren zolang het platform leeft. Dit zijn de tastbare zaken die de LP waardevol maken.

De vinylervaring

Stel je voor dat je vol opwinding een platenwinkel binnenstapt, niet wetend wat je zult ontdekken om te vinden. De koopervaring is een moment zelf - urenlang door stapels snuffelen, herinneringen ophalen van de omslagen die je ziet, mensen rondvragen om hun mening te krijgen en vrienden met hen maken. Ook is het luistergedeelte een totaal andere ervaring. Het vinyl uit de hoes halen, het op de draaitafel leggen, de naald in de groef zetten, comfortabel zitten met je vrolijke drankje en de muziek door de kamer laten echoën, brengen je naar een onverklaarbaar niveau van euforie. Zelfs met moderne platenspelers kan je dit gevoel ervaren. Daarnaast is de retro look van een platenspeler voor veel woonkamers ook een mooi design-feature volgens interieurexperts.

Waarde van vinyl

De kosten van een vinylplaat zijn bijna driemaal zo hoog als die van een cd, maar de waarde is afhankelijk van de artiest en de nieuwstaat. Retro-albums zoals van Queen, The Beatles, Elvis Presley, verkopen tegen veel hogere prijzen. Het opstapelen van je verzameling vinylalbums is een verstandige investering, omdat je deze later kunt doorverkopen of aan je kinderen kunt overhandigen. Steeds meer jonge mensen beginnen ook actief vinyl platen te kopen op de tweedehandsmarkt. Vinylalbums bestaan ​​al lang en dateren al van 1930. De lp's hadden al geruime tijd op de vuilnisbelt kunnen liggen, maar ze zijn zeker hier om te blijven.